Porec

Een van de meest indrukwekkende plaatsen van Istrië is Porec. Dit plaatsje ligt op ongeveer 22 minuten afstand van Camping Lanterna. Al sinds de Romeinse tijd is Porec een populaire badplaats en dat is tot vandaag de dag niet veranderd. Porec geniet van een centrale ligging aan de Adriatische kust tussen aantal resorts. Het historische centrum is bezaaid met eeuwen oude gebouwen en monumenten. Verschillende Europese bouwstijlen door de eeuwen heen zijn hier goed herkenbaar. Zo vindt u hier exemplaren van de Romeinse, Romaanse, Gotische en Barokke bouwstijl. In het centrum is er nog veel terug te vinden van de Romeinse bezetting. Het straten netwerk van Porec is namelijk typisch Romeins. Ook komt u overal Romeinse ruïnes tegen in de straten van dit liefelijke vissersdorpje.

Een bewogen verleden

De goede ligging aan de Adriatische zee maakte Porec een geliefde plaats van verschillende overheersers. Van de Franken tot de Venetianen en van de Turken tot de Oosterijkers: iedereen wilde een stukje van Porec. Vandaag de dag is Porec in Europa nog steeds een gewilde bestemming alleen gaat bezoeken van de stad niet meer gepaard met geweld. Porec is vooral populair door haar mooie schone stranden en levendige nachtleven. Door deze kwaliteiten heeft ervoor gezorgd dat de stranden van Porec de ‘Blauwe vlag’ heeft ontvangen.

Een wandeling door het verleden

Tijdens een wandeling door het historische centrum moet u zeker een bezoekje brengen aan de 18e -eeuwse Euphrasius basiliek. Tijdens de 13e eeuw zijn er een aantal paleizen gebouwd waarvan er vandaag een paar van zijn overgebleven. Van deze paleizen moet u zeker het ‘Huis van de Twee Heiligen’ bezocht hebben.  Aan het einde van de dag kunt u tot rust komen bij een van de talloze terrasjes in het centrum van Porec. U kunt deze havenstad ook in de avond uren bezoeken. Het avondleven van Porec is namelijk zeer levendig. Overal vindt u gezellige barretjes, restaurantjes en kraampjes met onder andere sieraden.

Comments are closed.